10 månader

Idag blir Abbe 10 månader, hurra! Dagen till ära tänkte jag faktiskt skriva lite om vår kille.

När man heter Abbe och är 10 månader är livet ett stort äventyr. Han far fram i raketfart i någon slags krypande/ålande ställning och upptäcker allt som finns att upptäckas. Han ställer sig upp mot det mesta i passlig höjd och vill gärna klättra på allt. Han älskar bilar, traktorer, ja allt med hjul på och kan ligga eller sitta hur länge som helst och köra med sina bilar. Att kasta eller slå saker så det smäller är också fantastiskt roligt. Han är väldigt duktig på att leka själv och kan hålla på i timtal, han är alltså jättelätt att umgås med på dagarna och det är inget problem att ha med honom hem till någon – finns det en leksak där så är han nöjd. Hans fysioterapeut säger att han är tidig med leken, vilket kan bero på att han är lite efter motoriskt (han kryper ju inte ordentligt ännu) och därför har utvecklat leken istället. Men med tanke på hans tuffa start i livet och de första månaderna, så tycker vi såklart att han är otroligt duktig och han gör oss så stolta varje dag!

Han älskar mat och äter det mesta. Hans favvomat är typ allt som innehåller morot. Vi ger ungefär hälften köpismat (Hipp) och hälften hemgjord mat åt honom. Jag brukar experimentera och blanda i mycket kikärter, linser, quinoa och andra bra köttfria proteinkällor och han äter allt jag lagar. Vi ger nog ännu (ekologisk) kyckling och nötkött åt honom, men tanken är att han ska börja äta mest vegemat + fisk, som jag gör. Men vi får se. Jag försöker i alla fall göra så mångsidig mat som möjligt åt honom, så han inte ska bli lika omöjlig som sin pappa hehe. Annat han älskar är bröd (jag har bakat eget utan salt i, hur duktig är jag inte – jag som inte ens gillar att baka), avokado, fruktsmoothies (såklart) och majskrokar.

Vi går ju som sagt på fysioterapi en gång i veckan nu sedan några veckor tillbaka, för att mjuka upp honom och ge honom en push så han börjar krypa (eller så kanske han gör som sin mamma, hoppar över krypandet och börjar gå vid 10 månader istället hehe). Allt är stabilt med hjärtat just nu, neurologen var jättenöjd (vi fick hem utlåtande idag) och allt känns bara.. ja för bra för att vara sant nästan. Tänk om jag skulle ha vetat att allt skulle bli såhär bra, den där söndagseftermiddagen för 10 månader sedan när jag och Simon låg och vilade i sängen på Kokkola BB och barnläkaren kom in och sa att nu måste de flytta Abbe till Uleåborg. Om jag skulle ha vetat det 12 timmar senare när en barnmorska kom in och sa att de är tvungna att flyga Abbe till Helsingfors, men hon vet inte varför. Om jag skulle ha vetat det alla dagar, kvällar och nätter när jag låg och grät på Ronald McDonald-huset. Eller den dagen när en läkare i Helsingfors sa att de kanske är tvungna att operera bort Abbes lunga och började prata om trakeostomi och ingen visste när vi skulle slippa hem.

Men vi är hemma. Och tänk att våra problem idag är i stil med utdragen nattning, när vi ska börja potträna på riktigt och hur vi ska få borstat tänderna på honom. Världens bästa Abbe alltså ❤️

Annonser

6 reaktioner på ”10 månader

  1. Vad duktig han är! ☺ Ett tips annars som kan hjälpa för att få honom att börja krypa på riktigt är att ha honom i bara blöjan några stunder varje dag. De tycker nämligen inte om att ha magen bar mot golvet och det brukar få dem att lyfta upp magen från golvet och börja krypa ordentligt. Det här tipset fick vi från rådgivningen när Felicia fortsättningsvis mest ålade/drog sig fram. Testade och började ha henne i bara blöjan på förmiddagarna och ev någon stund senare på dagen också, och det tog inte länge innan hon kröp på riktigt. 😄 Det skulle nämligen vara bra om de hinner krypa ordentligt åtminstone någon vecka innan de börjar gå, sa rådgivningstanten, de får lättare med allt motoriskt och med koordinationen längre fram och har också lättare med inlärningen i skolan sen – fråga mig inte hur det nu sen hänger ihop…

    1. Utv.psyk.studerande här: det är korsrörelser som måste tränas för att hjärnhalvorna ska börja samarbeta, väldigt förenklat men ungefär så är det. Går med hjälp av simning och andra motoriska övningar också, krypning är inte så viktigt som man tidigare trott, iaf inte för hjärnans utveckling. Men det kommer ”på köpet” med krypandet :) Bra tips om magen på golvet :D (vår 9-månaders kryper inte heller).

    2. Tack för tipset! Testa en dag här hemma, men han gilla de inte alls hehe. Måst försöka på nytt! Han gör nog precis som bebisar gör när de kryper, men skillnaden är att han har magen i golvet. Så jag tror det borde vara ok om han hoppar över att krypa ”på riktigt” :)

  2. Mileon byrja jo kräka föst tå ha var 11 månader. Han had aldrig visa na tecken på e fyri heller utan mittiallt en dag byrja a bara :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s