Varannan natt

Är det någon annan som har bebisar/barn som sover bra en natt för att följande natt inte alls sova bra? Jag tycker mig ha börjat märka ett mönster senaste tid här hos oss.. Bara om vi tar den här veckan som exempel: natten till måndag var helt ok, natten till tisdag inte alls bra, natten till onsdag en av de bästa någonsin, natten till idag hemsk. Vid fem inatt var jag så slut att jag började gråta och väckte Simon så han fick ta över. Trots att jag brukar försöka låta honom sova ut en natt efter han har varit i jobb (sedan kör vi varannan natt). Abbe var inte vaken, men jag vet inte vad han sysslade med, åtminstone sov jag bara korta knyckar mellan 12 och 5.

Han är fortfarande snuvig så han har fått sova i spjälsängen ända sedan i måndags. Men så fort han inte snorar mer ska han nog få komma tillbaka i vår säng har vi tänkt. Om han inte börjar sova riktigt bra i spjälsängen vill säga.. Det är ju nog lite för varmt o trångt att samsova egentligen, men då det känns så himla tryggt och bra för oss. Abbe sover också bra för det mesta plus att jag alltid velat samsova – ”planerade” det redan under graviditeten. Men så blev det ju som det blev och vi vågade inte sova med Abbe de första två månaderna ungefär efter att vi kommit hem.

Men ja, varannan natt alltså. Ska försöka följa med nu och se om min teori stämmer hehe.

imageHmm, här försöker en höja upp huvudändan för att underlätta, men så slutar det med att Abbe svänger sig med huvudet mot fotändan istället..

På tal om något annat när jag nu är inne på ämnet sömn, så har vi ett litet problem.. Nämligen att vi har som rutin att natta Abbe i famnen. Varje kväll. Förutom om vi är någonstans och nattar honom i vagnen. Ni minns ju kanske att vi hade problem med nattningarna förr. Nå, då började vi med att ge honom sista ersättningen inför natten i sängen, istället för t.ex. i soffan och då slutade det ofta med att han somnade när han åt. Och så har det fortsatt, ofta äter han nog klart, men sedan får han ligga i vår famn tills han somnar. Och det gör han för det mesta ganska direkt. Ibland har jag försökt sätta ner honom i sängen innan han somnar, men då blir han direkt pigg och vägrar somna. Så det slutar med att jag tar upp honom igen och så somnar han oftast efter en stund i famnen.

Jag tror att vi kanske borde börja försöka ha honom att somna i sängen, istället för i famnen, men det är ju så himla enkelt (för oss) såhär. Annars får vi börja ha timtals långa nattningar igen är jag rädd för.. Någon annan som är i samma situation eller kanske har varit och hur gjorde ni i så fall när ni slutade natta i famnen? (Abbe är snart åtta månader).

Annonser

10 reaktioner på ”Varannan natt

 1. Vi hade stora problem med nattning och sömnen överlag med första barnet. Det som hjälpte oss var fasta rutiner på dagen, att inte sova dagslurer efter ett viss klockslag, nattningsrutin(gröt, tvätt/bad, saga och mjölk i vår säng) sen satte vi honom med tutt och snuttetrasa i sin säng, sa gonatt och gick ut. Sen började rumban; in i rummet och stoppa in tutten, trösta och bädda om x antal gånger. Efter några dagar började det gå lättare och han somnade snabbare å snabbare. Att ha tålamod och vara konsekventa hjälpte oss :)

 2. Vi nattar också i famnen eller bärselen. Inget annat fungerar för oss. Fastän vi ligger och ”sover” bredvid henne så skriker hon tills vi tar upp henne. Vi ger kvällsgröt och nattar i famnen/selen (ca.21) och varje timme till kl.00-01 ammar jag och ibland somnar hon om, ibland får man natta igen. Vi har ingen egentid och har hittills inte haft, därför får hon vara med i selen i vardagsrummet så är det lugnast för alla. Så småningom vill vi nog börja natta i sängen, men vi orkar inte ta itu med det ännu.

  På tal om dåliga nätter, dåliga nätter vaknar hon varje timme, bra nätter varannan :)

 3. En period hade vi just sådär varannan natt också, men de gick om ganska snabbt vill jag minnas. :) Vi börja ju ha Oliver i eget rum redan runt 6 månader, då både han o jag sov bättre då när vi annars störde varann på natten, ja va ju nämligen direkt där vid hans säng om han ens lät lite o därmed vakna han till lite iställe för att somna om igen efter att ha gnytt ett par gånger.. Så för oss blev nätterna betydligt bättre efter att vi flytta honom o ja int hör varje litet gny utan far dit först om han faktiskt gråter.. :)

 4. Vi har samma dilemma, att vi borde få Felicia att somna i sängen istället för famnen. Men tyvärr är det det som funkar bäst och så har vi gjort ända från början. Så hon får vällingen i famnen i vår säng och så vaggar vi henne tills hon mer eller mindre sover innan vi lägger ner henne i spjälsängen. Men vissa kvällar funkar inte det heller, hon bara kastar allt runt sig (tutt, snutte- och gosedjur) och korvar sig. Sätter man ner henne i sängen blir det full rulle (samma sak om man sätter ner henne när hon är för vaken, hur trött hon än är så blir hon plötsligt hur pigg som helst och ska upp och stå och gå runt sängkanten). Förr kunde det funka att gå ut ur rummet och låta henne lugna ner sig själv och oftast somnade hon efter en stund, men nuförtiden kan hon hålla på hur länge som helst, 1½ timme i värsta fall! 😥 Har ingen aning om hur vi ska få henne att somna själv relativt fort, utan att behöva sitta med henne i famnen i all evighet (särskilt K har inte tålamod att göra det) eller gå in till henne stup i kvarten och plocka upp tuttar och gosedjur från golvet och försöka få vildingen att lägga sig ner. 😓 Så ifall någon här har några bra tips tas de tacksamt emot!

 5. Vi hade samma sak med vår ena son när han var liten. Då måste vi gå å vagga honom i famnen för att somna. Så då beslöt jag för att stegvist få honom att somna i sängen. Jag började med att sitta på sängkanten och vagga på samma sätt. När det fungerade fortsatte jag steg för steg tills vi kunde lägga ner honom direkt och ligga bredvid tills hans somnade.

 6. Hur gjorde ni som följande steg efter att vagga på sängkanten, Emma? Det funkar ju någorlunda för oss (inte alla gånger) men vet inte hur vi ska gå vidare för att så småningom kunna sätta ner henne i sängen utan att behöva sitta och vagga och lugna i all evighet…

 7. Det slutar nog av sig själv, nattningen i famnen alltså. Båda våra barn har som liten somnat i famnen men sen har vi märkt att de somnar av sig själv lika bra i sängen nära oss (vid 1.5 års ålder)

 8. Hos oss har vi aldrig börjat med att natta något av barnen i famnen men om det hänt så har vi fort satt ner dem i vagnen eller sängen, annars så har vi alltid nattat dem i vagnen eller sängen. Vilket har funkat bra hos oss. Just nu har vi en snart 5 månaders som börjar mer och mer vägra att somna i vagnen, endast sängen så duger. Det där om varannan natt så har vi inte heller haft men istället har vi haft tredje gången gillt, dvs 2 bra nätter och den tredje dålig men det var mer tydligt med första barnet. Ser inget riktigt tydligt mönster med bra och dåliga nätter nu med andra barnet.

 9. Mitt tips är att göra det som funkar för stunden. Känns det ok och ni orkar natta honom i famnen varje kväll fortsätt med det då tills ni inte orkar mera/han själv ändrar hur han vill somna. De små och deras rutiner ändrar så snabbt så jag anser personligen att man ska strunta i allt ”borde” (borde somna själv, borde sova i eget rum/egen säng osv). Gör istället det som känns bra för stunden för er, alla barn/familjer är olika 😊 vår kille på 1 år o 2 månader sover ännu med oss. Han sover betydligt bättre på det sättet (på så sätt sover han hela natten istället för att vakna 1 ggr/h.) Jag tänker mig att han nog visar sedan då han är mogen/tillräckligt trygg för att sova i egen säng/eget rum. Vi provar säkert flytta honom i höst och blir det inte till något får han fortsätta sova med oss. Och ja han kan fortfarande inte somna själv utan vill ligga breve oss i sängen då han somnar – dock märker man hur detta nu håller på att ändras så inom ett par månader gissar jag att han kanske kan lära sig somna själv (= är tillräckligt trygg/lär sig varva ner själv). Men som sagt gör det som känns rätt för er, vill ni samsova – gör det då. Vill ni att han sover i egen säng så satsar ni på att få det att funka 😊

 10. TACK för alla era kommentarer!! Jag tror vi kör på att det som är lätt = rätt, dvs fortsätter med att natta honom i famnen/vagnen tills vidare. Kram på er alla <3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s